Friends  |  Press Room  |  Contact Us

The International School for Holocaust Studies

ICHEIC-PROGRAM za naobrazbu o Holokaustu u evropi


Posljednjih godina bili smo svjedoci rastućeg interesa evropskih zemalja u naobrazbi i sjećanju na holokaust.Mnoge od tih zemalja formalno su pokrenule obrazovneprograme,Dane sjećanja na holokaust,pa je ,prema tome,potreba za pažljivo sastavljenim nastavničkim programima,predavanjima i pedagoškoj pomoći u porastu.

Kako bi što bolje savladali te izazove,Međunarodna škola za proučavanje holokausta(International School for Holocaust Studies) osnovala je ICHEIC program za obrazovanje o holokaustu u Evropi,čiji je cilj proširenje polja rada o holokaustu diljem Evrope,u okviru formalnog obrazovanja.

Važan cilj ICHEIC programa je i stvaranj mreže učitelja,kako bi se proširio krug prosvjetnih radnika u toj domeni,koji bi podržali i poduprijeli obrazovne programe.Ogromna je zasluga eksperata Međunarodne škole,počeći u 1993.god.da takav obrazovni program bude organiziran na takvoj međunarodnoj razini.

Program je osnovan uz veliku podršku International Commission on Holocaust Era Insurance Claims (ICHEIC).

ICHEIC bijaše osnovan 1998.god. slijedeći pregovore među evropskim društvima osiguranja i američkim regulatorima osiguranja,kao i predstavnike međunarodnih židovskih organizacija,preživjele

Holokaust i državu Izrael.

Osnovanje ICHEIC-a u suradnji sa različitim osiguračkim društvima i njemačkom zakladom

 

"Sjećanje,odgovornost i budućnost" snadbijevaju fondove koji su raspoloživi humanitarnim

Svrhama u vezi s holokaustom.Program ICHEIC za obrazovanje o holokaustu u Evropi je zadužen za očuvanje i ovjekovječivanje sjećanja na holokaust i njegove lekcije,borbu s porastom antisemitizma,čuvanje ljudskih prava i sprečavanje rasizma i ksenofobije.

Od trenutka osnovanja programa ICHEIC,Međunarodna škola za proučavanje holokausta održala je velik broj seminara za prosvjetne radnike u inozemstvu,uključujući Hrvatsku,Madžarsku,Poljsku,Rumunjsku,Njemačku,Austriju,Litvu,Rusiju,Veliku Britaniju i Italiju.

 
  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Blog