Friends  |  Press Room  |  Contact Us

The International School for Holocaust Studies

Bezoekers Gids – museum complex

Het Nieuwe Historische Museum van de geschiedenis van de HolocaustHet Nieuwe Historische Museum van de geschiedenis van de Holocaust
De koepel van de namenDe koepel van de namen
Kunst Museum van de HolocaustKunst Museum van de Holocaust

Historisch Museum van de Holocaust

De tentoonstelling in de onderaardse gangen van het nieuwe museum tonen de geschiedenis van de Holocaust vanuit het joodse perspectief. Het verhaal wordt, zowel chronologisch als thematisch, gekenmerkt door onderbrekingen van de werelden waarin Joden hebben geleefd en zijn vermoord, tijdens de heerschappij van de nazi's en hun collaborateurs. De tentoonstelling omvat een breed scala van originele voorwerpen, getuigenissen, foto's, documenten, kunstwerken, multimedia presentaties en beeldende kunst.

 

De koepel van de namen

De namen en persoonlijke gegevens van miljoenen joodse slachtoffers zijn verzameld door middel van gedenkbladen. Het is een symbolische grafsteen, opgericht door overlevenden in het geheugen van dierbaren, en bewaard in de koepel van de namen. Yad Vashem, in een voortdurende inspanning om de ontbrekende namen te voltooien vóór het te laat is, vraagt het publiek te helpen bij deze missie. U kunt gedenkbladen invullen via onze website.

 

Kunst Museum van de Holocaust

Het nieuwe Kunst Museum van de Holocaust toont de grootste collectie ter wereld van de kunst gemaakt in de getto's, kampen en andere plaatsen waar artistieke creatie vrijwel onmogelijk was. Deze werken weerspiegelen de geest van de slachtoffers en de overlevenden. Het Kunst Museum van de Holocaust bezit ook de eerste geautomatiseerde centrale archieven en informatie over kunst en kunstenaars.

Het tentoonstellingspaviljoen

Het tentoonstellingspaviljoen opent regelmatig voor het publiek een aantal historische, thematische en artistieke tentoonstellingen. Het opent vensters op de specifieke uiterlijke en innerlijke werelden van slachtoffers van de Holocaust, en biedt nieuwe perspectieven die bijdragen aan het begrijpen van de betekenis van de Holocaust.

Het Centrum van Visuele DocumentatieHet Centrum van Visuele Documentatie
Studie CentrumStudie Centrum
De synagogeDe synagoge
De Crypte van HerinneringDe Crypte van Herinnering
De zuil van heroismeDe zuil van heroisme
Het monument ter herinnering aan de vermoorde kinderenHet monument ter herinnering aan de vermoorde kinderen
Janusz Korczak pleinJanusz Korczak plein
Monument voor de soldaten en joodse partizanen die vochten tegen Nazi-DuitslandMonument voor de soldaten en joodse partizanen die vochten tegen Nazi-Duitsland

Het Centrum van Visuele Documentatie

In het centrum van visuele documentatie kunnen groepen en individuele bezoekers films en documentaires over de Holocaust bekijken. De collectie omvat documentaires, speelfilms en gefilmde getuigenissen van overlevenden geregistreerd door Yad Vashem en andere instanties.

 

 


Studiecentrum

In het studiecentrum kunnen bezoekers leren omtrent dilemma's, historische- en morele kwesties die in verband staan met de Holocaust. Het centrum geeft toegang tot een breed scala aan informatie, verzameld in de database door Yad Vashem-historici en filosofen van internationale faam. Het leercentrum is open voor iedereen: voor zowel groepen als individuele bezoekers.

 De synagoge

De synagoge is een waardige plek waar bezoekers het Kaddish gebed kunnen reciteren voor hun geliefden, individueel bidden en diensten of ceremonieën voor de verloren gemeenschappen houden. Rituele voorwerpen gered uit verwoeste synagogen in Europa sieren het gebouw.

 

 


De Crypte van Herinnering

In dit imposante basalten gebouw kunnen bezoekers de martelaren van de Holocaust herdenken. Op de grond bevinden zich namen van 22 plaatsen van doorgangskampen, concentratie -en vernietigingskampen, getto's en massamoord sites. Een eeuwig brandende vlam bevindt zich voor de steen waaronder as van de slachtoffers is begraven.
Architect: Arie ELHAN; Eeuwige vlam: Kosso Elul
Zuid-ingang: David Palombo; West-ingang: Bezalel Schatz

De zuil van heroisme

De zuil herdenkt het joodse verzet tijdens de Holocaust. Op de voet van de zuil bevindt zich een inscriptie: "Nu en voor altijd, voor diegene die hebben gestreden in de kampen en de getto's, die in de bossen in het verzet hebben gevochten en met geallieerde troepen zij aan zij hebben gevochten. Aan degenen die een pioniersrol hebben gespeeld om een weg te bereiden naar het land Israël en die stierven ter heiliging van Gods naam. "
Beeldhouwer: Buki Schwartz


Het monument ter herinnering aan de vermoorde kinderen

Dit unieke monument, zich bevindend in een grot, is gewijd aan zo'n 1,5 miljoen joodse kinderen die zijn vermoord tijdens de Holocaust. Terwijl men dit gedenkteken bezoekt hoort men de namen van vermiste kinderen, hun leeftijd en land van herkomst.
Architect: Moshe Safdie

 

 


Janusz Korczak plein

Een eerbetoon aan de grote Pools-Joodse pedagoog Dr. Henrik Goldschmidt, bekend als Janusz Korczak, directeur van een weeshuis in het getto van Warschau. Ondanks zijn pogingen om zijn protegees te redden, werden Korczak en ongeveer 200 kinderen van zijn tehuis op 05 augustus 1942 naar Treblinka gestuurd.
Beeldhouwer: Boris Saktsier

 

Monument voor de soldaten en joodse partizanen die vochten tegen Nazi-Duitsland

Ongeveer 1,5 miljoen Joden namen deel aan de gewapende strijd tegen de nazi's als soldaten van de geallieerden, als leden van de verzetsbewegingen of in de getto's. Dit monument is gewijd aan de honderden duizenden van hen die hun leven verloren in de strijd.

De boom van de partizanen

Ter herinnering aan de Joden die in de bossen zich in kleine groepen van partizanen organiseerden tijdens de Holocaust. De beeldhouwer Zadok Ben David, koos voor de boom om op deze wijze de leden te symboliseren, van wie hun leven afhing van de bomen en bossen die hun bescherming moesten bieden. In het voetstuk zijn de woorden van de hymne van de supporters gegraveerd; in het Hebreeuws, Jiddisch en Engels.

De vallei van de joodse gemeenschappenDe vallei van de joodse gemeenschappen
De tuin van de rechtvaardigen onder de volkerenDe tuin van de rechtvaardigen onder de volkeren
De Wagon. Gedenkteken voor de gedeporteerdenDe Wagon. Gedenkteken voor de gedeporteerden
Het monument van de opstand in getto WarschauHet monument van de opstand in getto Warschau
Het gebouw voor wetenschappelijk onderzoek en administratieHet gebouw voor wetenschappelijk onderzoek en administratie
De archieven en de bibliotheekDe archieven en de bibliotheek

De vallei van de Joodse Gemeenschappen

Deze indrukwekkende vallei is in de rots uitgehouwen over een gebied van ongeveer 2,5 hectare, die wordt gedomineerd door enorme stenen blokken, waar op 107 muren de namen zijn gegraveerd van meer dan 5.000 joodse gemeenschappen die geheel of gedeeltelijk zijn verwoest tijdens de Holocaust. In het centrum van de vallei is een ruimte voor tentoonstellingen over het vooroorlogse joodse leven in Europa.
Architecten: Dan Zur en Lipa Yahalom.


De tuin van de rechtvaardigen onder de volkeren

Deze tuin werd opgericht ter nagedachtenis aan de duizenden niet-Joden die hun leven riskeerden om Joden te redden tijdens de Holocaust. Hun namen zijn gegraveerd in alfabetische volgorde op muren of op naambordjes bij bomen.

 

 

 

De Wagon. Gedenkteken voor de gedeporteerden

Het monument voor de gedeporteerden is ter nagedachtenis van de miljoenen Joden die bijeengedreven in goederenwagons en vanuit heel Europa naar de vernietigingskampen zijn getransporteerd. Een originele treinwagon uit Duitsland, geschonken door de Poolse regering aan Yad Vashem staat centraal in dit monument. De getuigenis van een overlevende, Avraham Krzepicki, is gegrift in een aangrenzende muur.
Architect: Moshe Safdie

Het monument van de opstand in getto Warschau

Twee sculpturen ingebouwd in een stenen muur die de muren van het getto symboliseren. Het eerste beeld is getiteld "De opstand van het getto van Warschau", met in het centrum Mordechai Anilewicz, de leider van de opstand. De tweede sculptuur, "Dead Man Walking" toont de massale deportatie van Joden naar de vernietigingskampen. Het originele monument staat in Warschau dat op 19 april 1948 werd onthuld. Een kopie van het monument in Warschau kreeg in 1976 een plaats in Yad Vashem.
Beeldhouwer: Nathan Rapoport


Het gebouw voor wetenschappelijk onderzoek en administratie

Het Internationale Centrum voor Onderzoek van de Holocaust houdt zich bezig met het onderzoek en het organiseren van seminars en internationale conferenties en coördineren van internationale onderzoeksprojecten. Het centrum kent ook beurzen toe aan jonge onderzoekers. De annalen van de conferenties worden ook gepubliceerd

 

 

De archief en de bibliotheek

Het archief is een van de grootste en meest uitgebreide in de wereld op het gebied van de Holocaust en omvat ongeveer 125 miljoen pagina's, meer dan 350.000 foto's en meer dan 100.000 audio -en video-opnamen van getuigenissen van overlevenden. De archieven zijn toegankelijk voor het publiek en bieden een geschikte mogelijkheid voor raadpleging. De bibliotheek herbergt een grote collectie van boeken over de Holocaust, met meer dan 115.000 titels in 54 verschillende talen, en duizenden tijdschriften.

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Blog