• Menu

  • Shop

  • Languages

  • Accessibility
Visiting Info
Opening Hours:

Sunday to Thursday: ‬09:00-17:00

Fridays and Holiday eves: ‬09:00-14:00

Yad Vashem is closed on Saturdays and all Jewish Holidays.

Entrance to the Holocaust History Museum is not permitted for children under the age of 10. Babies in strollers or carriers will not be permitted to enter.

Drive to Yad Vashem:
For more Visiting Information

Traveling for the Future

Cor van de Griendt

Cor van de Griendt is een Nederlandse sociaal pedagoog met ervaring in het ontwikkelen van projecten, workshops, trainingen en methodes op het gebied van Holocaustonderwijs, anti-racisme en gerelateerde onderwerpen. Van de Griendt is de coördinator van het Holocaustonderwijsproject ´Traveling for the Future`(TFTF), waar hij verantwoordelijk is voor de inhoudelijke en organisatorische kant van dit inititatief.
In januari 2012 heeft Van de Griendt deelgenomen aan het docentenseminar van de ´Internationale School for Holocaust Studies Yad Vashem´.

Volgens Van de Griendt heeft het seminar zijn historische kennisniveau verhoogd en zijn pedagogische aanpak verbeterd. Zijn idee, dat persoonlijke verhalen over individuen benadrukt dienen te worden binnen het Holocaustonderwijs, is tevens door het seminar versterkt.

TFTF is een Nederlands initiatief van het Nationale Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon. Het project wordt gesubsidieerd door de Provincie Noord-Brabant en is inmiddels een samenwerkingsverband van Palet en United for Intercultural Action. Cor van de Griendt voorziet het project van inhoudelijk advies op het gebied van Holocausteducatie, racisme, extreem nationalisme, geweld, discriminatie en xenophobie. Gedurende 1 jaar worden jongeren van cultureel verschillende komaf meegenomen op een reis langs verschillende Holocaust-herdenkingsplaatsen in Nederland en Europa. 
Het project heeft ten doel jongeren deel te maken van de strijd tegen vooroordelen en de communicatie tussen verschillende gemeenschappen te verbeteren door een informeel leerproces op basis van ervaringen te bieden.

In 1996 lanceerde TFTF drie pilot-programma´s voor meer dan 100 jongeren in de leeftijd van 16-20 jaar. Sindsdien is het project uitgebreid. Tegenwoordig wordt het TFTF geleid door 1 coördinator (Van de Griendt), 6-8 supervisors en 2 politieagenten. De supervisors zijn jeugdwerkers, docenten of anti-racisme activisten. Tijdens een 48-urig voorbereidingsprogramma komen de supervisors en de politieagenten samen om een team te vormen en tezamen een gemeenschappelijk kader te vormen.

Gedurende de periode van een schooljaar leiden de supervisors de activiteiten, die de jongeren bekend maken met de geschiedenis van de Holocaust. Naast het uitvoeren van onderzoeksprojecten en ontmoeten van Holocaustoverlevenden, worden de jongeren gestimuleerd na te denken over hun eigen leven en familiegeschiedenis. Zoveel als mogelijk legt TFTF de nadruk op persoonlijke relaties, sensitiviteit, empathie en wederzijds respect. Maanden van voorbereidende activiteiten gaan vooraf aan een reis naar authentieke plaatsen van herinnering aan de Holocaust, in Duitsland en Polen (Buchenwald en Auschwitz-Birkenau). Het project leidt tot een afsluitende presentatie uitgevoerd door de deelnemers, waarbij zij gebruik maken van hun dagboeknotities, foto´s en video´s die zij gedurende het project hebben gemaakt. Familie, vrienden en gemeenschapsgenoten worden uitgenodigd om deze presentaties bij te wonen. In het verleden heeft dit geleid tot een publiek van ca. 500 man.

In de loop der jaren hebben de TFTF-stafmedewerkers hun methodologie aangepast en verfijnd. Binnen het gevormde kader werken verschillende Nederlandse steden en dorpen (in het jaar 2013/2014 in de regio Almelo en Twenterand) samen als ´tweeling´- partners. Tweelinggroepen krijgen de kans elkaar te ontmoeten en te delen wat zij hebben geleerd over vooroordelen, racisme, de Holocaust en andere genociden. Met name na afloop van de reis naar Duitsland en Polen hebben de jongeren tijd nodig om te reflecteren wat zij hebben geleerd en om de presentatie, waarin zij hun opgedane kennis delen, voor te bereiden. Gehoopt wordt dat de deelnemers geinspireerd raken TFTF te gebruiken als lanceerbasis van waaruit zij vervolgprojecten kunnen uitvoeren, zoals het vrijwilligen bij vluchtelingenhulporganisaties of het implementeren van schoolprojecten als 'School Zonder Racisme'.

Voor meer informatie over 'Traveling for the Future' en 'School Zonder Racisme', klik hier.

 

De reis

Dag 1

Vertrek in de avond
Nachtrit in de bus vanuit Nederland naar Buchenwald in Duitsland.

Dag 2

Aankomst om 8.30 uur in Buchenwald.
Het Buchenwald museum is GESLOTEN op maandag.
14.00 uur lunch in de bus.
Busrit naar Görlitz, Duitsland.
Overnachting in jeugdherberg in Görlitz.

Dag 3

Hele dag busrit naar Oświęcim in Polen.
Overnachting in jeugdherberg in Oświęcim.

Dag 4

9.00 uur bezoek aan Museum Auschwitz-Birkenau.
13.00 lunch in de bus, busrit richting Krakau.
Bezoek aan de voormalig Joodse wijk, de synagoge en de begraafplaats. Daarna vrije tijd in de stad.
Diner in restaurant Ariel, met Jiddisje muziek.
Overnachting in jeugdherberg in Oświęcim.

Dag 5

8.30 uur bezoek aan Museum Auschwitz-Birkenau.
14.00 lunch in de bus, busrit terug naar Görlitz.
(informeer hen over de late aankomst)
Overnachting in jeugdherberg Görlitz.

Dag 6

Hele dag busrit van Görlitz, Duitsland naar Nederland.