Ομάδα-στόχος: Μαθητές ετών 14 και άνω
ΛΟΓΙΚΗ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
ΛΟΓΙΚΗ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣΛΟΓΙΚΗ
Αυτή η παιδαγωγική ενότητα εστιάζει σε μία πολύ ιδιαίτερη ιστορία που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, όταν η ναζιστική Γερμανία και οι συνεργοί της εξεδίωξαν συστηματικά και θανάτωσαν τον εβραϊκό πληθυσμό της Eυρώπης. Μαζί με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τους Ναζί διώκτες και τους συνεργάτες τους, υπήρξε και άλλος ένας παράγοντας που συνέβαλε αποφασιστικά στην τύχη των Εβραίων: Η συμπεριφορά των μη Εβραίων απέναντι στους Εβραίους γείτονές τους, ή απέναντι στους Εβραίους πρόσφυγες που επιχείρησαν να ξεφύγουν από τον διωγμό αναζητώντας απελπισμένα ένα καταφύγιο.
Σε γενικές γραμμές, ο τρόπος που αντέδρασαν οι μη Εβραίοι Ευρωπαίοι κυμάνθηκε μεταξύ αδιαφορίας και τυφλού μίσους. Μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός μη Εβραίων Ευρωπαίων αντιστάθηκε στο ολέθριο κύμα απέχθειας, μίσους, προδοσίας και βίας απέναντι στους Εβραίους, και τους πρόσφερε βοήθεια και καταφύγιο.
Από το 1963, το Γιαντ Βασέμ, η Αρχή για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος του κράτους του Ισραήλ, έχει τιμήσει εξαιρετικούς, θαρραλέους ανθρώπους για τις φιλάνθρωπες πράξεις τους. Έως τον Ιανουάριο του 2019, το Γιαντ Βασέμ έχει αναγνωρίσει ένα σύνολο 27.362 ανθρώπων από περισσότερες από 50 χώρες ως Δικαίους των Εθνών.
Αυτή η παιδαγωγική ενότητα εστιάζει στην ιστορία δύο οικογενειών που συναντήθηκαν στην Αλβανία: Την οικογένεια Μάντιλ που είχε δραπετεύσει από το υπό ναζιστική κατοχή Βελιγράδι, λόγω την αντι-εβραϊκών διωγμών, και είχε φτάσει στην Αλβανία∙ και την οικογένεια Βέσελι, οικογένεια μουσουλμάνων, που πρόσφερε καταφύγιο στην οικογένεια Μάντιλ και σε άλλη μία εβραϊκή οικογένεια, στο χωριό Κρούγια της Αλβανίας. Αυτή δεν είναι μόνο μία ιστορία για τη διάσωση, αλλά και για την αναγνώριση μετά τον πόλεμο εκείνων που διέσωσαν, καθώς και για τη βαθειά φιλία μεταξύ δύο οικογενειών που παρέμειναν δεμένες μέχρι σήμερα.
Η Αλβανία υπήρξε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία οι Εβραίοι που ζούσαν εκεί στο τέλος του πολέμου ήταν περισσότεροι (γύρω στους 2.000) από τον αριθμό των Εβραίων που ζούσαν εκεί προπολεμικά (γύρω στους 200). Σχεδόν όλοι οι Εβραίοι της Αλβανίας, καθώς και όλοι οι πρόσφυγες Εβραίοι που διέφυγαν στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, σώθηκαν χάρη σε Αλβανούς μη Εβραίους.
Από ιστορική άποψη, δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιορίσουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι βοήθησαν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Σε τελική ανάλυση, τα κίνητρα είναι ένας προσωπικός παράγοντας που δεν περιλαμβάνεται πάντοτε στα ιστορικά έγγραφα. Εξετάζοντας την αλβανική περίπτωση, φαίνεται να υπάρχουν πολλές πιθανές απαντήσεις. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αρωγή και το βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στους Εβραίους, βασίζεται στη μπέσα, έναν κώδικα τιμής, που παραμένει ένας από τους υψηλότερους ηθικούς κώδικες στα Βαλκάνια. Μπέσα, στα αλβανικά, σημαίνει «να κρατάς τον λόγο σου». Ένας άνθρωπος που έχει μπέσα, κρατάει τον λόγο του πάση θυσία, όποιο κι αν είναι το κόστος, και θεωρεί τη φιλοξενία όχι μόνο ζήτημα ευγένειας αλλά και ζήτημα τιμής. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η έννοια μπέσα δεν συνδέεται με κάποια θρησκευτική πεποίθηση. Παρότι ο πληθυσμός της Αλβανίας ήταν κατά 70% μουσουλμάνοι, τόσο οι μουσουλμάνοι όσο και οι χριστιανοί χρησιμοποιούν τον ηθικό κώδικα μπέσα κατά τον ίδιο τρόπο. Η έννοια μπέσα, επίσης, δεν συνιστά μία εθνική (αλβανική) παράδοση, αλλά μπορεί να εντοπιστεί στο λεξιλόγιο και άλλων παραδοσιακών κοινωνιών της περιοχής.
Άλλη μία ερμηνεία για αυτήν την εξαιρετική ένδειξη αλληλεγγύης απέναντι στους διωκόμενους Εβραίους ήταν η απουσία θρησκευτικής ή εθνικής έχθρας απέναντί τους. Ο παραδοσιακός αντισημιτισμός, ένας διαχρονικός πολιτισμικός κώδικας που εντοπίζεται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη για αιώνες, δεν χαρακτήριζε την αλβανική κοινωνία. Η πολύ μικρή εβραϊκή κοινότητα, περίπου 40 οικογένειες, δεν διαδραμάτισε κάποιον σημαίνοντα ρόλο στην Αλβανία, ενώ οι περισσότεροι από τους ένα εκατομμύριο περίπου Αλβανούς φαίνεται πως δεν γνώριζαν πολλά για τους Εβραίους, ή για τα αντισημιτικά στερεότυπα που κυριαρχούσαν στις σχέσεις μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Επιπλέον, στη διάσωση των Εβραίων στην Αλβανία θα πρέπει να συνέβαλε και το σχετικά χαμηλό επίπεδο γερμανικού ελέγχου. Πολλοί Αλβανοί θυμούνται τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς και τη Γκεστάπο, ως εύκολα δωροδοκούμενες και όχι ιδιαίτερα αυστηρές. Για ιστορικούς λόγους, το επίπεδο συνεργασίας της ναζιστικής Γερμανίας με την Αλβανία ήταν χαμηλό, γεγονός που επίσης επηρέασε τη στάση απέναντι στους Εβραίους. Η εξαιρετική ιστορία της διάσωσης Εβραίων στην Αλβανία δεν μπορεί να εξηγηθεί από έναν και μόνο παράγοντα. Ωστόσο, αυτή η μοναδική περίπτωση μάς διδάσκει την ανθρωπιά, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη θαρραλέα αντίσταση. Γιατί αυτήν την ιστορία;
Ούτε η ιστορία της Αλβανίας, ούτε η μικρή μειοψηφία εκείνων που βοήθησαν Εβραίους αποτελούν παραδείγματα αντιπροσωπευτικά της ιστορίας του Ολοκαυτώματος. Ωστόσο, αυτή η παιδαγωγική ενότητα εστιάζει αποκλειστικά στο συγκεκριμένο ζήτημα για τους παρακάτω λόγους:
Σε ορισμένες περιπτώσεις και λόγω συγκεκριμένου πολιτισμικού και/ή εθνικού υποβάθρου, ο μαθητής μπορεί να νιώσει ότι η εκπαίδευση γύρω από το Ολοκαύτωμα, μέσα από έναν αμερόληπτο τρόπο, έρχεται σε αντίθεση με την ταυτότητά του. Η διάσταση αυτή καθίσταται ακόμα πιο σχετική σε περιπτώσεις πολυ-πολιτισμικών σχολικών αιθουσών, με μαθητές μετανάστες και πρόσφυγες. Η μελέτη της συγκινητικής ιστορίας για τη φιλία μεταξύ ενός Mουσουλμάνου εφήβου και ενός Εβραίου πρόσφυγα μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να ξεπεράσουν μία αίσθηση εχθρότητας που ενδεχομένως να έχουν αναπτύξει απέναντι στη μελέτη σχετικά με το Ολοκαύτωμα.
Επιπλέον, η εστίαση σε θέματα όπως η οικογένεια, η φιλία, η φυγή, η διάσωση και η ταυτότητα μπορεί να συμβάλει στη γεφύρωση μεταξύ στοιχείων που είναι κεντρικά στον σύγχρονο κόσμο του μαθητή, από τη μία, και των ιστορικών γεγονότων, από την άλλη. Χωρίς να προβαίνουμε σε συγκρίσεις και χωρίς να εξομοιώνουμε διαφορετικά ιστορικά γεγονότα και ανθρώπινες εμπειρίες, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι κάθε άτομο και κάθε οικογένεια έχουν το δικό τους ιδιαίτερο ιστορικό υπόβαθρο, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό. Μαθητές με μεταναστευτικό ή προσφυγικό υπόβαθρο είναι πιθανόν να νιώσουν ότι κάτι τέτοιο μειώνει ή υποτιμά τις προσωπικές, σε ορισμένες περιπτώσεις τραυματικές, εμπειρίες τους. Μετά τη μελέτη της ενότητας, κρίνεται σκόπιμο να τους δίνεται η ευκαιρία να εξετάσουν και να μιλήσουν για τη δική τους οπτική και για τη δική τους προσωπική σύνδεση με αυτήν την περίοδο της Ιστορίας.
ΣΤΟΧΟΙ
Οι μαθητές θα μπορέσουν:
- Να μελετήσουν τη λήψη αποφάσεων σε ατομικό επίπεδο στο πλαίσιο πολέμου, κατοχής, διώξεων και γενοκτονίας. Να μάθουν για τον ισχυρό αντίκτυπο που έχουν οι ατομικές αποφάσεις στην εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων.
- Να εργαστούν με πρωτογενείς πηγές από τις περιόδους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τον πόλεμο. Να ανασυνθέσουν την ιστορία μέσα από αποσπασματικές ιστορικές πληροφορίες, παρουσιάζοντας και τις δύο οπτικές, και την εβραϊκή και την αλβανική.
- Να μάθουν σχετικά με την προσωπική ιστορία μεμονωμένων ατόμων και να αναλογιστούν πώς η τελευταία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο, όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από ένα χρονολόγιο.
- Να αντιληφθούν την Ιστορία όχι μόνον ως μία απλή αλυσίδα γεγονότων αλλά και ως μία ανθρώπινη ιστορία.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
Συζήτηση σε μεγαλύτερες ομάδες, εργασία σε μικρότερες ομάδες, ατομική εργασία, εργασία ανά ζεύγη, ανάλυση πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, ερμηνεία της προφορικής ιστορίας (μαρτυρία), ταξινόμηση ποικίλων πηγών πληροφορίας, τοποθέτηση των ιστορικών γεγονότων εντός εννοιολογικού πλαισίου, αναστοχασμός, αφήγηση ιστορικών γεγονότων, παρουσίαση ενώπιον της τάξης.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ- Τέσσερις ομάδες καρτών, με χρωματική κωδικοποίηση, οι οποίες περιέχουν πρωτογενείς πηγές. (κάντε κλικ για λήψη: σύνολο 1, σύνολο 2, σύνολο 3, σύνολο 4)
Κάθε ομάδα περιέχει:
>> Ιστορικές φωτογραφίες, τις περισσότερες από τις οποίες έβγαλαν οι ίδιες οι οικογένειες Μάντιλ και Βέσελι (και οι δύο οικογένειες είχαν προσωπικό ενδιαφέρον για τη φωτογραφία)
>> Αποσπάσματα από τη μαρτυρία του Γάβρα Μάντιλ (όπως βιντεοσκοπήθηκε στο Γιαντ Βασέμ το 2000)
>> Αποσπάσματα από τη μεταπολεμική αλληλογραφία του Γάβρα Μάντιλ με το Γιαντ Βασέμ και την αλβανική Κυβέρνηση
>> Μεταπολεμικές δηλώσεις από την οικογένεια Βέσελι
>> Οικογενειακά δέντρα των δύο οικογενειών
>> Χάρτη της περιοχής των Βαλκανίων κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου - Τέσσερις διαφορετικές εργασίες (έτοιμες για εκτύπωση, Βλ. Καρτέλα αρ. 7)
- Χρονολόγιο (17 ξεχωριστές πλαστικοποιημένες κάρτες)
- Παρουσίαση (pdf ) της ιστορίας των οικογενειών Μάντιλ και Βέσελι
- Παιδαγωγικός οδηγός
ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣχρονολόγιο
Υλικό: Προετοιμασία της οθόνης προβολής διαφανειών (pdf), προετοιμασία του υλικού για τους μαθητές (εργασίες), διάγραμμα και μαρκαδόροι
Προτεινόμενος χρόνος: Δύο με τρεις διδακτικές ώρες
Προετοιμασία:
- Προετοιμάστε την οθόνη προβολής διαφανειών για την παρουσίαση (pdf).
- Προετοιμάστε τις φωτοτυπίες για τις εργασίες των μαθητών: Προτείνεται η προετοιμασία ενός αντιγράφου για κάθε μαθητή (Βλ. Καρτέλα αρ. 7).
- Τοποθετήστε το χρονολόγιο (17 κάρτες), κατά χρονολογική σειρά, στον τοίχο. Βεβαιωθείτε ότι αφήνετε χώρο ανάμεσα στις κάρτες.
- Προετοιμάστε μία ομάδα αφισών όπως περιγράφεται στην παράγραφο Πρότυπη Διαδικασία (Μέρος IV).
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΜέρος Ι: Εισαγωγική Δραστηριότητα
Υλικό: Παρουσίαση (PowerPoint)
Προτεινόμενος χρόνος: 30 λεπτά περίπου
Ξεκινήστε το μάθημα με μία σύντομη επισκόπηση των δύο οικογενειακών φωτογραφιών (διαφάνεια 2): Ζητήστε από τους μαθητές σας να περιγράψουν τι παρατηρούν, ζητήστε τους να μαντέψουν σχετικά με το συγκείμενο των φωτογραφιών και να τις συγκρίνουν. Οι μαθητές ίσως παρατηρήσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο απεικονιζόμενων οικογενειών (πολιτισμική, οικονομική, αστικό περιβάλλον, περιβάλλον υπαίθρου, κ.ά.).
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των διαφανειών, περιγράψτε στους μαθητές σας την ιστορία των οικογενειών Μάντιλ και Βέσελι. Είναι σημαντικό να πείτε την ιστορία κατά τρόπο συνοπτικό. Για να ενισχύσετε τις δικές σας γνώσεις, θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες στην καρτέλα αρ. 8 του παρόντος παιδαγωγικού οδηγού.
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΜέρος ΙΙ: Ομαδική εργασία
Υλικό: Χρονολόγιο (τοποθετημένο στον τοίχο ή στο πάτωμα πριν αρχίσει το μάθημα)
4 σετ καρτών
Εργασίες
Προτεινόμενος χρόνος: 30 λεπτά περίπου
Χωρίστε την τάξη σε τέσσερις μικρές ομάδες και μοιράστε σε κάθε ομάδα ένα σετ καρτών καθώς και το αντίστοιχο φύλλο εργασίων.
Κάθε ένα από τα φύλλα εργασιών περιλαμβάνει τρία μέρη:
Μέρος I: Οι μαθητές εξυφαίνουν την ιστορία μέσα από τα αποσπάσματά της, εντάσσοντας τις πρωτογενείς πηγές στο χρονολόγιο και αφηγούμενοι οι ίδιοι τα ιστορικά γεγονότα. Αυτή η άσκηση είναι συμπληρωματική της αρχικής παρουσίασης του διδάσκοντα.
Μέρος ΙΙ: Οι μαθητές ενθαρρύνονται να συζητήσουν ατομικά διλήμματα, επικίνδυνα ρίσκα, διαπροσωπικές σχέσεις και σύνθετες ταυτότητες. Θα αντιληφθούν την Ιστορία ως μία διαδικασία που εκτυλίσσεται σε διάρκεια χρόνου και αφορά τις ανθρώπινες ζωές.
Οι τέσσερις ομάδες θα επικεντρωθούν όλες στην ίδια ιστορία αλλά θα την επεξεργαστούν μέσα από διαφορετικά θέματα:
Ομάδα 1: Φιλία και Οικογένεια (12 κάρτες)
Ομάδα 2: Ταυτότητα (10 κάρτες)
Ομάδα 3: Διάσωση και Αναγνώριση (12 κάρτες)
Ομάδα 4: Φυγή από τους Ναζί (9 κάρτες)
Μέρος ΙΙΙ: Παρουσίαση σε Ομάδες
Υλικό: Χρονολόγιο
4 σετ καρτών
Προτεινόμενος χρόνος: 45 λεπτά
Ζητήστε από τους μαθητές να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της ομαδικής τους εργασίας (εργασίες 1 και 2). Για τον σκοπό αυτής της άσκησης, κάθε ομάδα θεωρείται «ειδήμων» για το συγκεκριμένο θέμα. Προτείνεται η παρουσίαση να λαμβάνει χώρα δίπλα στο χρονολόγιο, όπου βρίσκονται αναρτημένα όλα τα έγγραφα και οι φωτογραφίες. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές θα ακούσουν τέσσερις διαφορετικές οπτικές της ιστορίας. Μέσα από ερωτήσεις προς τον διδάσκοντα ή τους συμμαθητές τους, μπορεί να γίνει συζήτηση σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα καθεαυτά.
Δείτε παρακάτω σχετικές σημειώσεις γύρω από τα πιθανά ζητήματα που μπορεί να συζητηθούν.
Ομάδα 1: Οικογένεια και Φιλία
- Στην αρχή, η φιλία μεταξύ των οικογενειών βασίζεται στην επαγγελματική σχέση μεταξύ του Μοσέ Μάντιλ και του Ρέφικ Βέσελι.
- Η φιλία μεταξύ των δύο αποκτά σύντομα μία υπαρξιακή διάσταση και για τις δύο οικογένειες. Η οικογένεια Μάντιλ γνωρίζει ότι η ζωή τους είναι πλέον αποκλειστικά στα χέρια της οικογένειας Βέσελι, και η οικογένεια Βέσελι γνωρίζει πολύ καλά το υψηλό ρίσκο που διατρέχει, επιλέγοντας να κρύψει μία οικογένεια Εβραίων.
- Η φιλία εξελίσσεται σε μία ένωση των δύο οικογενειών (βλέπε το «μεικτό» φωτογραφικό πορτραίτο του Ιουνίου του 1944).
- Τέλος, η φιλία εδράζεται σε μία αντίληψη ενός αμοιβαίου «δούναι και λαβείν». Μετά τον πόλεμο, ο Ρέφικ αποφασίζει να ακολουθήσει την οικογένεια Μάντιλ στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, το Νόβι Σαντ, για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του.
Ομάδα 2: Ταυτότητα
- Για να γλυτώσει την εκτόπιση, ο νεαρός Γάβρα Μάντιλ αναγκάζεται πολλές φορές να υιοθετήσει ψεύτικη ταυτότητα.
- Ως γιος φωτογράφου, ο Γάβρα ποζάρει συχνά για τον πατέρα του σε διαφορετικά φόντα (βλέπε φωτογραφία για διαφημιστικούς λόγους, όπου ο Γάβρα ποζάρει μαζί με την αδελφή του δίπλα σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο). Αυτή η εμπειρία μπορεί να συνέβαλε στο να αντιληφθεί τις αλλαγές ταυτότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου ως ένα είδος παιχνιδιού.
- Συγχρόνως, το παιδί εσωτερικοποίησε τον κίνδυνο και, έτσι, προσπάθησε να συμπεριφερθεί ως ενήλικας (να μην κάνει λάθη, να συμπεριφέρεται υπεύθυνα, να φροντίζει τη μικρή αδελφή του, κ.λπ.).
- Μετά την άφιξή του στο Ισραήλ, ως έφηβος πλέον ο Γάβρα, ήθελε να ανήκει στην πλειοψηφία, να είναι ένα κανονικό παιδί όπως όλα τα άλλα. Περιγράφει την αφετηριακή εμπειρία του στην ιστορία με τον βάτραχο.
- Η φωτογραφία έγινε κομμάτι της οικογενειακής ταυτότητας της οικογένειας Μάντιλ. Μέσα από τη φωτογραφία κέρδισαν τα προς το ζην, γνώρισαν την οικογένεια Βέσελι, σώθηκαν και κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μία νέα ζωή στο Ισραήλ.
Ομάδα 3: Διάσωση και Αναγνώριση
- Το πρώτο βήμα σε αυτήν την ιστορίας διάσωσης ήταν η απόφαση του Ρέφικ Βέσελι να πείσει την οικογένειά του να παράσχουν καταφύγιο στην οικογένεια Μάντιλ καθόλη τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής και μέχρι την απελευθέρωση.
- Η οικογένεια του Ρέφικ Βέσελι αποφάσισε να κρύψει την οικογένεια Μάντιλ στο σπίτι τους στην Κρούγια. Η καθημερινή ζωή της οικογένειας άλλαξε μέσα σε μια νύχτα. Προς το τέλος της Κατοχής, την ώρα που τα αποσυρόμενα γερμανικά στρατεύματα έκαναν και πάλι έρευνες στην Κρούγια, η οικογένεια Βέσελι αποφάσισε να μεταφέρει την οικογένεια Μάντιλ πίσω στα Τίρανα. Φυσικά, όλες αυτές οι μετακινήσεις από μέρος σε μέρος ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες.
- Η οικογένεια Βέσελι αποφάσισε να κρύψει τα δύο παιδιά της οικογένειας Μάντιλ σε «καθεστώς ελευθερίας», αφήνοντάς τα να αναμειχθούν με τα άλλα παιδιά του χωριού, ενώ οι δύο γονείς παρέμειναν τον περισσότερο καιρό κρυμμένοι στο σπίτι ή σε μια σπηλιά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι γείτονες γνώριζαν ότι η οικογένεια Βέσελι έκρυβε Εβραίους αλλά δεν τους πρόδωσαν.
- Ως προς τα κίνητρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεσή μας μπορούμε να εντοπίσουμε τα ακόλουθα: φιλία, επαγγελματικό ενδιαφέρον του Ρέφικ να μαθητεύσει κοντά στον Μοσέ Μάντιλ, μπέσα, ανθρωπιά. Αυτή η λίστα ίσως να είναι ημιτελής.
- Το 1987, ο Γάβρα έγραψε μία επιστολή στο Γιαντ Βασέμ, ζητώντας να αναγνωριστεί η οικογένεια Μάντιλ ως Δίκαιοι των Εθνών.
- Μετά την αναγνώριση, ο Γάβρα Μάντιλ έγραψε διάφορες επιστολές προς την αλβανική Κυβέρνηση ζητώντας να δοθεί άδεια στον Ρέφικ Βέσελι να παραστεί στην τελετή απονομής του τίτλου και μεταλλίου στο Ισραήλ, για την αναγνώρισή του ως Δικαίου των Εθνών.
Ομάδα 4: Φυγή από τους Ναζί
- Η οικογένεια Μάντιλ αποφάσισε να δραπετεύσει αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Ενάντια στη συμβουλή της γιαγιάς, ο Μοσέ Μάντιλ αποφάσισε να μην προσέλθει για να εγγραφεί στις λίστες του Γερμανού κατακτητή, αλλά να αντισταθεί στις γερμανικές διαταγές και να δραπετεύσει με την οικογένειά του παρά τους κινδύνους.
- Και οι δύο γονείς Μάντιλ επιδεικνύουν μεγάλες ικανότητες προσαρμογής σε δύσκολες συνθήκες και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Για παράδειγμα, με επινοητικότητα και γρηγοράδα επιδεικνύουν μία χριστουγεννιάτικη διαφημιστική φωτογραφία και πείθουν τον Ναζί αξιωματικό ότι πρόκειται για οικογένεια Χριστιανών.
- Το επαγγελματικό παρελθόν του πατέρα και ο δυναμικός χαρακτήρας του παρέχουν στην οικογένεια βιοπορισμό ακόμα και μετά την άφιξή τους στην Αλβανία.
- Σημειώστε, επίσης, τους μηχανισμούς που ανέπτυξε ο μικρός Γάβρα την ώρα που οδηγείτο ως αιχμάλωτος μέσα από την πόλη της Πρίστινα στο Κόσοβο. Αργότερα, με την οικογένεια Βέσελι στην Αλβανία, προσαρμόζεται και πάλι μέσα από την κοινωνικοποίηση με τα παιδιά του χωριού.
Μετά από τις παρουσιάσεις των ομάδων, οι μαθητές θα εργαστούν ανά ζεύγη για να ανταλλάξουν τις προσωπικές τους σκέψεις ή εμπειρίες (εργασία 3). Βεβαιωθείτε ότι οι μαθητές αισθάνονται άνετα να μοιραστούν τις προσωπικές τους σκέψεις ανά ζεύγη.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑΜέρος IV: Συζήτηση και Συμπεράσματα
Υλικό: Σετ από πόστερ – Να έχουν προετοιμαστεί πριν από το μάθημα (βλ. Επόμενη σελίδα)
Προτεινόμενος χρόνος: Περίπου 15 λεπτά
Τοποθετήστε τα διαφορετικά πόστερ (σε λευκά ή χρωματιστά φύλλα) μέσα στην τάξη, με έναν μαρκαδόρο δίπλα σε κάθε πόστερ. Ζητήστε από τους μαθητές να σηκωθούν και να περιδιαβούν τα πόστερ χωρίς να μιλούν, και να γράψουν τα σχόλια ή τις ερωτήσεις τους στο πόστερ της επιλογής τους.
Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες προτάσεις. Μπορείτε, φυσικά, να προσθέσετε και άλλα θέματα:
- Μπέσα
- «Το Κοράνι μάς διδάσκει ότι όλοι οι άνθρωποι, Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, έχουν όλοι έναν Θεό».
- Μοσέ Μάντιλ
- Ρέφικ Βέσελι
- Αυτός ο πρόσφυγας είναι ο δάσκαλός μου.
- Ανυπακοή
Προτείνεται να ολοκληρώσετε τη μελέτη αυτής της ενότητας με μία σύντομη συζήτηση στην τάξη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν τα σχόλιά τους σχετικά με τα πόστερ και να μοιραστούν τις δικές τους σκέψεις καθώς και τη γενικότερη εντύπωση που δημιούργησε η συγκεκριμένη ενότητα.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
1. Πληροφορίες για την οικογένεια Μάντιλ
Ο Γάβρα Μάντιλ είναι ο γιος του Μοσά (Μοσέ) και της Γαβριέλα (Κονφίνο) Μάντιλ. Γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1936, στο Βελιγράδι. Δύο χρόνια αργότερα η οικογένεια μετακόμισε στο Νόβι Σαντ, όπου ο πατέρας του άνοιξε φωτογραφικό στούντιο. (Ο παππούς του Γάβρα από τη μεριά της μητέρας του, Γάβρα Κονφίνο, ήταν ο βασιλικός φωτογράφος του βασιλιά Αλεξάνδρου στο Βελιγράδι). Ο Γάβρα είχε μία αδελφή, την Ιρένα, που ήταν δύο χρόνια μικρότερη. Μετά την εισβολή των Γερμανών τον Απρίλιο του 1941, η οικογένεια διέφυγε προς τον Νότο στο υπό ιταλική κατοχή Κόσοβο. Η οικογένεια Μάντιλ συνελήφθη και παρέμεινε φυλακισμένη στην Πρίστινα, μαζί με άλλες οικογένειες Εβραίων, για μία περίοδο δέκα μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, ο πατέρας του Γάβρα κέρδισε την εύνοια των Ιταλών, προσφέροντας δωρεάν τις υπήρεσίες του ως φωτογράφος. Μετά από ένα διάστημα παραμονής στη φυλακή, οι οικογένειες των Εβραίων άρχισαν να παραπονιούνται για τις συνθήκες κράτησης, κυρίως λόγω του πλήθους των κρατουμένων. Ιταλοί αξιωματικοί της φυλακής μετέφεραν τα παράπονά τους στους Γερμανούς αξιωματούχους, οι οποίοι εκτέλεσαν τους μισούς κρατούμενους. Φοβούμενος ότι θα σκότωναν και τους υπόλοιπους, ο Μοσέ έκανε έκκληση στους Ιταλούς, με τους οποίους είχε γίνει φίλους, να σώσουν τους εναπομείναντες Εβραίους. Οι Ιταλοί ανταποκρίθηκαν στο αίτημα αυτό και μετέφεραν τους κρατούμενους με φορτηγά στην Αλβανία, όπου είχαν «περιορισμένη ελευθερία». Η οικογένεια Μάντιλ οδηγήθηκε στην πόλη Καβάγια, όπου έζησε με σχετική ασφάλεια μέχρι το καλοκαίρι του 1943. Ύστερα από τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας και τη γερμανική εισβολή στην Αλβανία, η οικογένεια Μάντιλ μεταφέρθηκε στα Τίρανα, ελπίζοντας να βρει ασφάλεια μέσα στην ανωνυμία της πολυπληθούς πρωτεύουσας. Ο πατέρας του Γάβρα βρήκε εργασία στο φωτογραφικό στούντιο του Νέσεντ Ισμαήλ, ένος Αλβανού που είχε εργαστεί για τον παππού του Γάβρα στο Βελιγράδι. Στο ίδιο φωτογραφικό στούντιο μαθήτευε και ένας δεκαεξάχρονος Αλβανός, ο Ρέφικ Βέσελι. Το φθινόπωρο του 1943, νιώθοντας τον αυξανόμενο κίνδυνο για τη ζωή των Εβραίων μεταναστών που ζούσαν στην πρωτεύουσα, ο Ρέφικ ζητά την άδεια των γονιών του να κρύψει την οικογένεια Μάντιλ (μαζί με τα ξαδέλφια τους, την οικογένεια Μπεν Γιοσέφ) στο σπίτι τους στο ορεινό χωριό της Κρούγια. Από τον Νοέμβριο του 1943 και μέχρι την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του 1944, η οικογένεια Μάντιλ παρέμεινε κρυμμένη στο σπίτι της οικογένειας Βέσελι. Ο επτάχρονος Γάβρα και η πεντάχρονη Ιρένα ζούσαν ελεύθεροι ως παιδιά μουσουλμάνων χωρικών καθόλο αυτό το διάστημα, αλλά οι γονείς τους έπρεπε να παραμένουν κρυμμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ένα δωμάτιο επάνω από τον αχυρώνα της οικογένειας Βέσελι. Μετά τον πόλεμο, η οικογένεια Μάντιλ επέστρεψε στο Νόβι Σαντ, όπου ξανάνοιξαν το φωτογραφικό τους στούντιο. Το 1946, ο Ρέφικ Βέσελι ακολούθησε την οικογένεια στο Νόβι Σαντ και ολοκλήρωσε τη μαθητεία του κοντά στον πατέρα του Γάβρα. Το 1948, μετά την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Γιουγκοσλαβία και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, η οικογένεια Μάντιλ αποφάσισε να μεταναστεύσει στο Ισραήλ. Ο Ρέφικ εξέφρασε την έντονη επιθυμία του να τους ακολουθήσει, αλλά τελικά αποφάσισε να επιστρέψει στην οικογένειά του στην Αλβανία. Ο Ρέφικ αναγνωρίστηκε από το Γιαντ Βασέμ ως Δίκαιος των Εθνών το 1990.
Πηγή: United States Holocaust Museum
2. Πληροφορίες για την Οικογένεια Βέσελι
Το 1943, ο 25χρονος Χαμίντ Βέσελι και ο 17χρονος αδελφός του Ρέφικ έφυγαν από το χωριό τους, την Κρούγια, για να εγκατασταθούν στα Τίρανα. Ο Χαμίντ άνοιξε ένα εμπορικό κατάστημα ρούχων και ο Ρέφικ άρχισε να εργάζεται ως μαθητευόμενος σε ένα φωτογραφικό στούντιο. Ο μέντορας του Ρέφικ ήταν ένας Εβραίος πρόσφυγας από το Βελιγράδι, ο Μοσέ Μάντιλ, που ζούσε με τη γυναίκα του και τα δύο μικρά παιδιά του σε ένα μικρό διαμέρισμα στα Τίρανα. Το διαμέρισμα εκείνο ανήκε στον ιδιοκτήτη του φωτογραφικού στούντιο. Ο Ρέφικ και ο Μοσέ έγιναν φίλοι. Το φθινόπωρο του 1943, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αλβανία και οι Εβραίοι άρχισαν να αναζητούν μέρη να κρυφτούν. Ο Ρέφικ ζήτησε από τους γονείς του την άδεια να προσφέρει καταφύγιο στον Μοσέ Μάντιλ και την οικογένειά του στο σπίτι τους στο χωριό της Κρούγια. Ο πατέρας του, Βέσελ Βέσελι, συμφώνησε αμέσως και μάλιστα ταξίδεψε ο ίδιος μέχρι τα Τίρανα με μερικά γαϊδουράκια για να παραλάβει και να μεταφέρει πίσω μαζί του στο σπίτι του τον Μοσέ Μάντιλ, τη Γαβριέλα και τα παιδιά τους, τον επτάχρονο Γάβρα και την πεντάχρονη Ιρένα. Το ταξίδι διήρκησε αρκετές ημέρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβονταν σε σπηλιές και σε δάση, ενώ τις νύχτες ταξίδευαν, μέχρι που τελικά έφτασαν στη Κρούγια. Η οικογένεια Μάντιλ παρέμεινε κρυμμένη σε ένα μικρό δωμάτιο επάνω από έναν στάβλο, ενώ τα παιδιά κυκλοφορούσαν ελεύθερα και έπαιζαν μαζί με τα άλλα παιδιά του χωριού. Μερικές ημέρες αργότερα, ο 14χρονος Τζεμάλ, ένα από τα παιδιά του Βέσελι, έφερε τα τρία μέλη της οικογένειας Μπεν Γιοσέφ στο σπίτι των γονιών του. Ο Γιοσέφ Μπεν Γιοσέφ, η σύζυγός του, Ρουζίκα, και η αδελφή του, Φινίκα, είχαν όλοι βρει καταφύγιο στο σπίτι του Χαμίντ Βέσελι στα Τίρανα. Αργότερα βρέθηκαν μαζί με την οικογένεια Μάντιλ στο ίδιο δωμάτιο επάνω από τον στάβλο. Και οι επτά αυτοί πρόσφυγες κρύφτηκαν στο σπίτι της οικογένειας Βέσελι μέχρι την απελευθέρωση. Όλο αυτό το διάστημα, ολόκληρη η οικογένεια Βέσελι, και ιδίως ο Βέσελ και η σύζυγός του, Φάτιμα, φρόντιζαν ώστε να είναι όλοι ασφαλείς και τους προμήθευαν με όλα τα απαραίτητα για τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Μετά την απελευθέρωση, στις 29 Νοεμβρίου 1944, οι δύο οικογένειες Εβραίων επέστρεψαν στα Τίρανα και αργότερα εγκαταστάθηκαν στη Γιουγκοσλαβία. Η οικογένεια Μάντιλ μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1948, ενώ η οικογένεια Μπεν Γιοσέφ μετανάστευσε στη Βραζιλία. Ο Ρέφικ Βέσελι και ο Γάβρα Μάντιλ διατήρησαν επικοινωνία και αργότερα αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός οργανισμού αλβανο-ισραηλινής φιλίας, ο οποίος εντόπισε κι άλλους Αλβανούς που βοήθησαν Εβραίους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Στις 23 Δεκεμβρίου 1987, το Γιαντ Βασέμ αναγνώρισε τον Βέσελ και τη Φάτιμα Βέσελι και τον γιο τους, Ρέφικ Βέσελι, ως Δικαίους των Εθνών.
Στις 23 Μαΐου 2004, το Γιαντ Βασέμ αναγνώρισε τους Χαμίντ και Τζεμάλ Βέσελι ως Δικαίους των Εθνών. Το 2014, ένα σχολείο στην περιοχή του Κρόιτζμπεργκ του Βερολίνου, αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του και να ονομαστεί Ρέφικ Βέσελι. Ήταν μια πρωτοβουλία μίας ομάδας μαθητών του σχολείου. Το σχολείο έχει μεγάλο πληθυσμό μεταναστών. Οι μαθητές είχαν επισκεφθεί το Γιαντ Βασέμ όπου άκουσαν την ιστορία της οικογένειας Βέσελι και εμπνεύστηκαν από το θάρρος και την αποφασιστικότητα του Ρέφικ Βέσελι. Η τελετή έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2014, με την παρουσία του γιου και της κόρης του Γάβρα Μάντιλ.