• Menu

  • Shop

  • Languages

  • Accessibility
Visiting Info
Opening Hours:

Sunday to Thursday: ‬09:00-17:00

Fridays and Holiday eves: ‬09:00-14:00

Yad Vashem is closed on Saturdays and all Jewish Holidays.

Entrance to the Holocaust History Museum is not permitted for children under the age of 10. Babies in strollers or carriers will not be permitted to enter.

Drive to Yad Vashem:
For more Visiting Information

Η ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Ένα τραγούδι μετά τη βροχή...

Ομάδα-στόχος:

  • Μαθητές γυμνασίου
  • Μαθητές Λυκείου (με κατάλληλες προσαρμογές)

Στόχοι

  1. Να πληροφορθούν για το πώς ήταν η ζωή στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ού αιώνα.
  2. Να γνωρίσουν ανθρώπους που έζησαν αυτή την περίοδο και να ταυτιστούν μαζί τους.
  3. Να μάθουν τα βασικά για το Ολοκαύτωμα των εβραίων της Θεσσαλονίκης (στους μαθητές του Λυκείου, αυτό το κεφάλαιο θα διδαχθεί πιο αναλυτικά).
  4. Να μάθουν για το τι έγινε μετά το Ολοκαύτωμα: το σβήσιμο της κοινότητας, τις δυσκολίες των επιζώντων και την επιστροφή τους στην πόλη.
  5. 5. Να αναλογιστούν για το μη-εβραϊκό κομμάτι της κοινωνίας στην οποία ζούσαν οι εβραίοι, από την οποία αποσπάστηκαν βίαια και στην οποία επέστρεψαν οι επιζώντες.

Βοηθήματα

Κείμενα βασισμένα σε μαρτυρίες, γλωσσάρι, φωτογραφίες.

Σκεπτικό

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του Ολοκαυτώματος είναι το κενό που άφησαν πίσω τους οι Εβραίοι που δολοφονήθηκαν. Είναι αδύνατο να συλλάβει κανείς αυτό το κενό, αλλά είναι τουλάχιστον δυνατό να το γνωστοποιήσουμε. Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης είναι μια από τις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά κατά το Ολοκαύτωμα (το 94% των μελών της δολοφονήθηκαν). Το μάθημα αυτό παρέχει τα εργαλεία για να γνωρίσουμε στους μαθητές αυτή τη χαμένη κοινότητα.

Μια από τις βασικές αρχές της εκπαιδευτικής αντίληψης του Γιαντ Βασέμ είναι ότι κάθε αναφορά στο Ολοκαύτωμα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορές σε ανθρώπους. Προσφέροντας στους μαθητές πληροφορίες για συνομήλικούς τους εβραίους, που ζούσαν στη Θεσσαλονίκη πριν τον πόλεμο, το μάθημα αυτό δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν ανθρώπους με σάρκα και οστά, και όχι ανώνυμα θύματα. Μαθαίνοντας για τους ανθρώπους που συμμετείχαν στα ιστορικά γεγονότα, οι μαθητές αποκτούν μια πληρέστεροι εικόνα για το ποιοι ήταν αυτοί, αποφεύγοντας την παγίδα των στερεοτύπων, ενώ συγχρόνως μπορούν ευκολότερα να ταυτιστούν μαζί τους.

Διαβάζοντας το σχέδιο μαθήματος θα διαπιστώσετε ότι το μάθημα ζητά από τον εκπαιδευτικό να χρησιμοποιήσει μια διεπιστημονική μέθοδο που σκοπό έχει να συμβάλει στο να γίνει πληρέστερη, τόσο η επαφή με το συγκεκριμένο θέμα, όσο και η διδακτική εμπειρία γενικότερα. Η ενότητα αυτή μπορεί να διδαχθεί στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας ή και άλλων ακόμη. Μπορεί επίσης ν’ αποτελέσει μέρος μιας εργασίας για την Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης και το Ολοκαύτωμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μόνο το σκελετό του μαθήματος και πάνω του να βασίσετε ένα μάθημα για κάποια άλλη από τις εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Σχεδιάγραμμα Μαθήματος:

1. Εισαγωγή
2. Βασικό ιστορικό πλαίσιο
3. τους εβραίους των αρχών του 20ού αιώνα
4. Το Ολοκαύτωμα
5. Απελευθέρωση και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη
6. Σήμερα