Prezentare
PrezentareJustificare și Ghidul profesorului
Justificare și Ghidul profesoruluiÎn conformitate cu ideologia rasială nazistă, toți evreii, indiferent de vârstă erau considerați nedemni să trăiască. În perioada Holocaustului, evreii au fost deposedați de toate libertățile lor. Au fost înfometați, au fost bătuți, au fost siliți să muncească din greu, au fost închiși în ghetouri și au fost uciși. Acei care încă mai trăiau au făcut față unei lupte zilnice pentru supraviețuire. În ciuda și, probabil, din cauza acestor greutăți, vedem răspândirea fenomenului der elaborare de jurnale scrise, ca și cel al eforturilor personale de documentare organizată. Copiii, precum toți evreii, s-au confruntat cu greutăți asemănătoare, și mulți dintre ei, au ținut, de asemenea, jurnale, deși doar câteva dintre aceste mărturii personale au supraviețuit războiului. În cele din urmă, între 1939 și 1945, 1,5 milioane de copii și adolescenți au fost uciși de către naziști și colaboratorii acestora.
În acestă unitate de învățare, prezentăm scurte fragmente din jurnalul unei tinere victime a Holocaustului, Eva Heyman, în vârstă de 13 ani și conturăm mai detailat evenimentele istorice în ceea ce atunci era parte a Ungariei, descrise în jurnal. Comparând informația privind contextul istoric cu punctul de vedere a unei persoane, împărtașind gândurile sale, observațiile și fricile sale cu jurnalul, obținem o înțelegere mai profundă a catastrofei care se derulează rapid, cuprinzând, în special, lumea fetei și, în general, pe evreii din Ungaria.
Cum folosim această unitate
Putem începe lecția punând întrebări generale despre acest fenomen: Ce ar putea să facă pe un copil să țină un jurnal în astfel de condiții haotice, nesigure și amenințătoare ? Este oare un scop special sau sunt, poate mai multe – datorate deopotrivă uneor indivizi de moment, ca și unei înclinații personale ? (Documentarea în legătură evenimentele pentru viitor; suferința împărtășită într-o situație care face ca empatia să fie dificilă? Scăparea din realitățile dure de zi cu zi într-o lumea interioară? Timiditate? Jenă ?)
După aceasta, prezentați scurta biografie înfățișată la început și apoi, continuați cu unitatea însăși. Porniți cu citirea fragmentelor din jurnal. Luați în considerare problemele fundamentale formulând întrebări: Cum vă apare personalitatea Evei pornind de la aceste scurte citate ? Vi se pare ceva obișnuit ?
Apoi, procedați la prezentarea contextului istoric, care pentru fiecare dintre fragmente este cuprins în “Învață mai multe !” de pe pagina opusă. Discutați despre legătura dintre două aspecte prezentate: Ce înțeles mai profund putem surprinde din lectura unui fragment dintr-un jurnal personal, mai sus și mai jos, dincolo de faptele istorice brute din perioada Holocaustului? Pentru fiecare informație privind contextul istoric, puteți găsi surse suplimentare similare pe site-ul web al nostru, dând click pe butonul de jos.