Nucleul acestei secţiuni de studiu constă în fotografii făcute de soldaţi germani în ghetoul din Varşovia. Fotografiile surprind o realitate unică şi puţin cunoscută ce a evoluat la limita dintre viaţă şi moarte.
Deşi secţiunea are ca subiect ghetoul din Varşovia, ea nu pretinde să epuizeze toate aspectele vieţii de ghetou. Scopul textului nu este de a oferi informaţii prin intermediul unui studiu sistematic, ci de a dezvolta capacitatea elevilor de a înţelege viaţa din ghetou aşa cum a fost ea trăită de rezidenţii acestuia. Prin discuţii şi prin analiza unor subiecte specifice, elevii se vor familiariza cu aspecte ale ghetoului şi lumii acestuia, cu dilemele cu care se confruntau locuitorii ghetoului şi cu îndoielile, dificultăţile şi modurile în care ei au făcut faţă unor împrejurări extraordinar de dificile.
Importanţa acestei secţiuni constă nu în oferirea de răspunsuri clare, ci în abilitarea elevilor de a formula întrebările relevante şi profunde.
Pentru a realiza acest obiectiv se va folosi un procedeu care constă în patru paşi. Li se va cere elevilor să se concentreze asupra fotografiilor, să citească cu mare atenţie fragmentele de jurnal din manualul pentru elevi, să îşi exprime părerile şi întrebările în cadrul discuţiilor şi, în cele din urmă, să discute probleme alese dintre subiectele-cheie care apar în manualul pentru elevi.
Secţiunea conţine două colecţii de texte : ghidul pentru profesori şi manualul pentru elevi.
Ghidul pentru profesori conţine următoarele părţi:
- Un capitol de analiză şi discutare a fotografiilor şi fotografilor din ghetouri şi lagăre
- Un articol de Prof. Yisrael Gutman, care trece în revistă istoria ghetoului din Varşovia de la înfiinţarea sa şi până la izbucnirea revoltei. (Acest articol este menit să îi ajute pe profesori să discute diferitele teme factuale şi conceptuale care vor apărea pe parcursul procesului de învăţare
- Instrucţiuni pedagogice, al căror scop este de a îl ajuta pe profesor să configureze şi să conducă discuţiile din clasă
Manualul pentru elevi conţine întrebări şi fragmente de citit. Întrebările sunt menite să atragă atenţia elevului asupra problemelor-cheie şi să structureze discuţia în jurul unei tematici clar definite.
Atenţie: cea mai mare parte a fotografiilor este însoţită de întrebări şi activităţi educaţionale. Este recomandabil ca profesorul să apeleze la propriul discernământ în selectarea fotografiilor şi a activităţilor celor mai potrivite grupului elevilor săi