Adelina Stoenescu este purtătoarea de cuvânt a Muzeului din Arad şi doctorantă la Universitatea din Oradea. Subiectul tezei doctorale în curs este legislaţia română şi identitea etnică în Arad în perioada 1919-1945. După absolvirea seminarului de formare pentru profesorii de istorie din România de la Yad Vashem, Ierusalim în 2005, Adelina a participat la seminarul internaţional pentru absolvenţii cursurilor de la Yad Vashem în anul 2007. Ca urmare a experienţei dobândite, ea a obţinut sprijin financiar din partea ICHEIC pentru realizarea proiectului educaţional “În umbra Shoahului” dedicat comunităţii evreieşti din Arad. Proiectul este fructul colaborării dintre profesori ai liceelor din Arad împreună cu elevii lor, care au studiat viaţa evreiască din Arad în secolul XX.
Pe parcursul desfăşurării proiectului, elevii s-au angajat într-o bogată activitate de învăţare şi cu ajutorul preşedintelui comunităţii evreieşti din Arad, domnul Ionel Schlesinger. Elevii s-au întâlnit cu membrii ai comunităţii evreieşti, au participat la sărbătorile mozaice, au realizat interviuri şi fotografii. La rândul lor, membrii comunităţii au povestit experienţele personale prin care au trecut ca evrei şi au luat parte la seminarii, ateliere şi expoziţii pe tema vieţii evreieşti dinainte şi din timpul Holocaustului. De asemenea, elevii I-au ajutat pe istoricii Muzeului din Arad să colecţioneze fotografii, documente şi obiecte aparţinând renumitelor familii evreieşti din Arad. Activitatea desfăşurată nu s-a limitat la planul local, ci a fost extinsă şi la cercetarea paginilor de mărturie din arhivele online de la Yad Vashem. Studiul comunităţii evreieşti fondate în secolul XVIII, a realizărilor şi a pietrelor de hotar din istoria sa, a dezvăluit elevilor şi suferinţa, persecuţiile şi deportările îndurate în timpul celui de-al doilea război mondial. Dacă la începutul conflictului trăiau în judeţul Arad 9,048 de evrei, astăzi au rămas doar 157, iar dintre vestigiile economice au supravieţuit numai câteva.
Cu sprijinul primit de la Yad Vashem, echipa recrutată de Adelina a publicat materiale pedagogice destinate atât publicului larg cât şi profesorilor de istorie: o scurtă istorie a comunităţii evreieşti din Arad, postere şi cărţi poştale dedicate personalităţilor şi monumentelor reprezentative. De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate cursuri pentru profesori şi ateliere pentru elevi la Muzeul din Arad şi la liceele locale. O parte distinctivă a activităţii o reprezintă expoziţia numită “Comunitatea evreiească din Arad – 300 de ani” care a fost prezentată la Muzeul din Arad şi în şcoli din judeţ. Proiectul a avut ecouri în presa română, fiind prezentat online pe site-urile www.museumarad.ro, www.muzee.org şi www.divers.ro.
Comunitatea evreilor din Arad- prezentare