Povestea începe cu o introducere în viața timpurie a Evei Deutsch și descrie o copilărie tipică: mersul la școală, serbările cu dans, sărbătorile în familie și vizitarea magazinelor de jucării. În 1940 România a fost nevoită să cedeze Ungariei teritoriul în care trăia familia Evei Deutsch. Cum tatăl ei era un veteran al Primului Război Mondial familia Deutsch a fost în siguranță, cel puțin o perioadă. Însă, situația s-a deteriorate repede, pe măsură ce guvernul maghiar a instituit legi anti-evreiești, interzicând, de exemplu, accesul evreilor în universități și trimițându-i în detașamente de muncă forțată. În martie 1944, jandarmii maghiari au deportat familia Deustsch la Auschwitz, unde germanii i-a ucis pe părinții Evei.
Forțată să muncească la o fabrică de armament dintr-un lagăr Eva Deutsch a reușit să saboteze uzina și să cauzeze o explozie, forțându-i pe germane să o deporteze, împreună cu ceilalți prinzonieri, la Theresienstadt. Armata sovietică a eliberat lagărul în 8 mai 1945, dar Eva nu s-a putut întoarce acasă. La sfârșitul războiului un străin locuia în casa ei și ea a fost nevoită să locuiască pe unde a putut până în 1948, când la întâlnit pe soțul ei, Gyula.
”Mărturiile supraviețuitorilor Holocaustului sunt destul de lungi și greu de citit pentru elevi,” a explicat profesorul Horațiu Suciu. ”De aceea am venit cu această idee: realizarea și publicarea nuvelei grafice, în speranța că elevii vor putea citi și înțelege mai ușor. Cea mai mare surpriză am avut-o când am început să folosesc acest material în clasă. Elevii s-au implicat total în realizarea sarcinilor pe care le-au primit de rezolvat pe baza materialului.”
O problemă importantă cu acest tip de material este relația dintre ficțiune și realitate, și Suciu s-a asigurat că elevii înțeleg că această carte nu este o ficțiune integrând în predare alte tipuri de resurse: fragmente din mărturiile originale, fotografii, hărți, link-uri la informații online și altele. În speranța că și alți profesori vor găsi acest material folositor, la sfârșitul fiecărei povești se găsesc sugestii pentru câteva posibile activități didactice.
Profesorul Horațiu Suciu a primit o un grant din partea International School's - European Department prin ICHEIC Humanitarian Fund pentru publicarea poveștilor în română și engleză. Așa cum cere filosofia de predare a Yad Vashemului nuvela grafică prezintă viața și încercările prin care a trebuit să treacă poporul evreu în timpul Holocaustului, fără utilizarea unor imagini tulburătoare.
Unii dintre foștii elevi ai școlii, care au lucrat la acest proiect, s-au întors să lucreze cu elevii mai tineri, pe baza acestui material. Împreună cu Centropa, Central Europe Center for Research and Documentation, Suciu a realizat mai multe prezentări ale nuvelei pentru profesorii din România. ”E important să privim Holocaustul din punctual de vedere al copiilor,” concluzionează Suciu. ”Aceasta este o perspectivă în care trebuie să investim.”